Bak tips Oliebollen

Bak tips voor de aller lekkerste Oliebollen.

Bestel direct Oliebollen mix

10 tips: ‘Hoe bak je de lekkerste Oliebollen?’ 

Tip 1: Lees de bakinstructies van de Oliebollenmix

Lees de aanwijzingen op de verpakking. (Belangrijk! Maar het niveau van de tips wordt beter hoor :))

Tip 2: Maak je eigen Oliebollen smaak

Puur zijn ze al heel lekker maar je kunt ook variëren met extra ingrediënten om de oliebollen helemaal naar je eigen smaak te maken.

Variaties:

In totaal ongeveer steeds 200 gr. (Dus bijvoorbeeld 100 gr rozijnen met 100 gr appelstukjes)

AppelsnippersRozijnen of krenten (goed wellen, zie tip 3) 18+ versie (wel ze in bijvoorbeeld Rum)
Cranberry’s (goed wellen, zie tip 3)

Kaneelpoeder (10 gr)

Citroenrasp 10 gr

Sinaasappelrasp 10 gr

Ananas stukjes Niets is te gek. Heb je zelf iets lekkers bedacht? Laat het dapeppa weten, vindt hij leuk.

jos

Tip 3: ‘Goed en lang wellen van de Rozijnen’ 

Laat de vulling (rozijnen, krenten) minstens 15 minuten wellen en wrijf ze dan heel goed droog.

Ideaal gezien laat je ze een uur wellen en laat je ze daarna een dag drogen en bewaar je ze in de koelkast tot gebruik. Het schijnt zo te zijn dat als de vulling die niet voldoende is geweld, vocht uit de Oliebol wegtrekt. En dan worden de bollen droog.

Tip 4: Juiste temperatuur om Oliebollen in te bakken

180 graden Celcius.

extra tip: Als het vet heet is, leg dan een kwart van een plakje roggebrood in de olie. Als het stukje naar de bodem is gezonken, vis je het eruit (VOORZICHTIG!!!!!!) en vervang je het door een vers stukje. Het schijnt dat hierdoor de korst lekker knapperig wordt!

Tip 5: Beste Olie om Oliebollen in te bakken

Slaolie of zonnebloemolie werk het beste. Arachideolie is ook een mogelijkheid. Bak niet in frituurvet of olijfolie.

Tip 6: Gebruik een IJs schep om bollen te scheppen

Voor het in de olie laten glijden van het beslag kun je een vochtige juslepel gebruiken of een ijsschep, die je af en toe omspoelt in water. Als je beslag goed is, zullen de bollen vanzelf omdraaien. Vaak kun je het lot een handje helpen en de bollen na enkele minuten met een vorkje draaien.

Tip 7: Oliebollen Beslag doorroeren 

Voor het bakken (na het rijzen)  even het beslag doorroeren. Als het teveel is gerezen, wordt het beslag te luchtig=vet.

Tip 8: Gebruik een grote kom

Maak niet de fout om in een te kleine kom het beslag te maken. Voor slechts een paar € koop je een plastic afwasteiltje bij bijvoorbeeld de Blokker. Rijst het niet de pan uit!

Tip 9: Proeven

En vooral: vaak proeven tijdens het bakken!!! dan weet je zeker of ze lekker genoeg worden!

Tip 10: Maak er wat van :)

Eet eerst zelf rustig een Oliebol. Veeg je mond af. Leg de Oliebollen op een mooie schaal, strooi er wat poedersuiker overheen en wandel dan met je mooiste glimlach de kamer binnen en zeg vol trots “Zelf gebakken!”

kookboek

Lees hier meer over Oliebollen (Wiki)

Bestel direct dapeppa’s Oliebollen mix