kop

Dank je voor het kopen van dapeppa’s Oliebollen mix. Op deze pagina vind je extra tips om de aller lekkerste Oliebollen te maken.

Puur zijn ze al heel lekker maar je kunt ook varieren met extra ingrediënten om de oliebollen helemaal naar je eigen smaak te maken.

10 Tips:

Tip 1:

Lees de aanwijzingen op de verpakking. (Belangrijk! Maar het niveau van de tips wordt beter hoor :))

Tip 2:

Variaties

In totaal ongeveer steeds 200 gr. (Dus bijvoorbeeld 100 gr rozijnen met 100 gr appelstukjes)

AppelsnippersRozijnen of krenten (goed wellen, zie tip 3)18+ versie (wel ze in bijvoorbeeld Rum)
Cranberry’s (goed wellen, zie tip 3)

Kaneelpoeder (10 gr)

Citroenrasp 10 gr

Sinaasappelrasp 10 gr

Ananas stukjes Niets is te gek. Heb je zelf iets lekkers bedacht? Laat het dapeppa weten, vindt hij leuk.

 

jos

Tip 3: 

Laat de vulling (rozijnen, krenten) minstens 15 minuten wellen en wrijf ze dan heel goed droog.

Ideaal gezien laat je ze een uur wellen en laat je ze daarna een dag drogen en bewaar je ze in de koelkast tot gebruik. Het schijnt zo te zijn dat vulling die niet voldoende is geweld, vocht uit de Oliebol wegtrekt. En dan worden de bollen droog.

Tip 4:

Als het vet heet is, leg dan een kwart van een plakje roggebrood in de olie. Als het stukje naar de bodem is gezonken, vis je het eruit (VOORZICHTIG!!!!!!) en vervang je het door een vers stukje. Het schijnt dat hierdoor de korst lekker knapperig wordt!

Tip 5: 

Slaolie of zonnebloemolie werk goed. Arachideolie is ook een mogelijkheid. Dapeppa heeft gehoord dat je beter niet in frituurvet of olijfolie kan bakken.

Tip 6:

Voor het in de olie laten glijden van het beslag kun je een vochtige juslepel gebruiken of een ijsschep, die je af en toe omspoelt in water. Als je beslag goed is, zullen de bollen vanzelf omdraaien. Vaak kun je het lot een handje helpen en de bollen na enkele minuten met een vorkje draaien.

Tip 7:

Voor het bakken (na het rijzen)  even het beslag doorroeren. Als het teveel is gerezen, wordt het beslag te luchtig=vet.

Tip 8:

Maak niet de fout om in een te kleine kom het beslag te maken. Voor slechts een paar € koop je een plastic afwasteiltje bij bijvoorbeeld de Blokker. Rijst het niet de pan uit!

Tip 9:

En vooral: vaak proeven tijdens het bakken!!! dan weet je zeker of ze lekker genoeg worden!

Tip 10:

Eet eerst zelf rustig een Oliebol. Veeg je mond af. Leg de Oliebollen op een mooie schaal, strooi er wat poedersuiker overheen en wandel dan met je mooiste glimlach de kamer binnen en zeg vol trots “Zelf gebakken!”

kookboek

Lees hier meer over Oliebollen (Wiki)