De lekkerste koekjes bak je natuurlijk zelf, maar een paar tips kunnen natuurlijk nooit kwaad. Hier volgen een aantal tips om de beste resultaten te krijgen:

Tips voor de dapeppa koekjespotten

Bakken

Zorg dat je van het deeg gelijke grootte en dikte koekjes maakt. Hierdoor is de baktijd ook gelijk en zijn ze allemaal even gaar.

  • ★ Je kunt van de bal deeg een lange worst rollen (bakkers noemen dit een ‘pil’) en dan met een mes gelijke stukjes hiervan snijden.
  • ★ Je kan ook een ijsschep gebruiken. Dit werkt perfect.

Versieren

  • ★ Leg wat van de naamgevende ingrediënten (chocolade, M&M, noten etc) apart. Nadat je het deeg hebt gekneed en balletjes van hebt gemaakt kun je de koekjes hiermee versieren zodat je deze ingrediënten na het bakken mooi ziet zitten.
  • ♡ Ben je verliefd of wil je iemand versieren? Dan is het geven van een dapeppa koekjespot een goede tip. Met zelf gebakken koekjes gaat ieder zijn hart sneller open :)

Handig: Je hoeft de koekjes niet allemaal in één keer te bakken, want:

  • ★ Misschien is 18 koekjes in één keer teveel voor op je bakplaat
  • ★ Wil je over een aantal dagen weer superverse koekjes

Deeg bewaren

In de koelkast

Je kunt dan bijvoorbeeld de helft van het deeg gewikkeld in huishoudfolie, ongeveer 1-2 weken bewaren in de koelkast

In de vriezer

Ook kun je vast deegballetjes maken en deze invriezen. Leg dan de deegballetjes los van elkaar op een bord dat in je vriezer past. Na ongeveer een uur kun je de los ingevroren balletjes van het bord halen en in een zakje stoppen. (De bevroren balletjes hoeven niet ontdooid te worden. Je kunt ze direct gaan bakken. Verleng de baktijd met ongeveer 30 seconden)

Je kunt zo heel snel wanneer je zin hebt of onverwachts visite krijgt, echt verse zelfgebakken koekjes maken.

Oven

Iedere oven is anders maar in het algemeen kun je het volgende aanhouden voor 180℃:

  • Elektrische oven 180℃ (stand 6)
  • Heteluchtoven 160℃
  • Gasoven stand 4

Gebruik eventueel het instructieboekje van je oven en met een (kern)thermometer kun je de werkelijke temperatuur van je oven controleren. Laat je thermometer net zo lang in je oven liggen totdat de temperatuur niet meer stijgt.

Baktijd
We geven 13 minuten aan voor de baktijd. Hierbij zijn we uitgegaan van 20 deegballetje van gelijke grootte. Maak je meer balletjes en dus kleinere koekjes dan is de baktijd korter.

Het beste kun je na een minuut of 11 iedere minuut even kijken. Als de koekjes aan de randen beginnen te kleuren dan zijn ze klaar.

Je kunt ook eerst slechts één koekje bakken om te testen.

Afkoelen
Laat de koekjes na het bakken goed afkoelen op de bakplaat. Als ze direct uit de oven komen zijn ze nog zacht, dat is goed. Tijdens het afkoelen worden ze heerlijk krokant van buiten. Na 5 minuten kun je ze eventueel van de bakplaat halen om ze op een rekje te leggen. Dan koelen ze sneller af.

Koekjes bak tips